P5290701.jpg

Katon kokoaminen oli helpompaa kun nostotyössä oli käytössä riittävän järeät koneet.
 

 

P6020713.jpg

Työkalut opeteltiin saksaksi ja kun sanat loppuivat, niin viittomakielellä jatkettiin.
Vapaa-ajalla puhuttiin englantia ja joskus käytettiin google tranlateria kommunikaation jatkeena, mutta tuppasi tulemaan huonoja käännöksiä.

Ruoka on halvempaa, ja kaupat kaukana työmaalta. Eipä kaupassa siksi tullut käytyä kovin usein. Reissun aikana käytiin ruokakaupassa ehkä neljä kertaa? Aamiais tarvikkeet loppuivat useaan kertaan majapaikassa, mutta onneksi työmaalla oli hyvät kahvitarjoilut. Elimme siis aamut pullalla/kakulla ja kahvilla. Ruokatauko pidettiin usein vasta klo 13.00 jälkeen jolloin ruokakutsua kuunneltiin korvat tarkkana.

Saksassa rakennustyömaalla tuppasimme olemaan yleinen ihmetyksen sillä naisia ei siellä rakennustyömaalla ole totuttu näkemään, ainakaan työkalut kädessä. Saksalaisia työmiehet usein kauhistelivatkin meidän painavempia nostoja ja kiiruhtivatkin huomattuaan juoksujalkaa apuun vaikka emme olisi sitä aina tarvinneetkaan.

Työpäivät olisi saanut pitää normaalin pituisina mutta teimme pidempään ja viikonloppuinakin. Kylässä on tapana soittaa kirkonkelloa joka päivä kello 19.00 muutaman minuutin ajan. Kellon soitosta saikin hyvän merkin lopettaa työpäivä, mutta välillä työpäivä
saattoi lipsahtaa vähän pidemmällekin.

Niinhän siinä kävi että pois oli aika lähteä vaikka työtä oli paljon vielä jäljellä.
Reissulla opin hirsirakentamisesta perusjuttuja ja muutenkin hyviä niksejä rakentamiseen.
Reissun voisi hyvin ottaa uusiksi, mutta jatkossa olisi hyvä olla mukana joku liikkumisväline jolla olisi voinut lähteä työpäivän jälkeen katsomaan lähiympäristöä. Nyt matka oli hyvin työpainotteinen ja kulttuuri jäi vain pintaraapaisuksi.
kielen opiskeluun sain kuitenkin paljon lisämotivaatiota ja sain huomata että kökkö-englannillakin pärjää melko pitkälle.